Zamieszczone przez w.z.
Auto-światełka na dzień i na noc
Zwiń
X
-
Auto-światełka na dzień i na noc
Witam wszystkich zainteresowanych. Od 1 kwietnia zaczynamy jeździć na światłach mijania przez 24 na dobę więc zainteresowało mnie rozwiązanie jakie posiadają użytkownicy Szkodników w Skandynawii. Mianowicie mają zamontowane ustrojstwo które w ASO kpszt ok 150 - 180 zł. Na forum OCP jest kilka topików o tym rozwiązaniu ale dla mnie one nic nie wnoszą. Zastanawiałem się jak by tu można zrobić żeby mieć światełka bez wysokich kosztów.
Pomyślałem sobie tak:
Do styku 56 w kostce od włącznika świateł podłączyć przekaźnik i dalej do styku Xz (wychodzi tak jak by przekaźnik wyręczał nas od przekręcenia gałki).
Do wyzwolenia przekaźnika wziąć sygnał z przekaźnika X odciążającego przy rozruchu ( przy odpalaniu by światełka nie zaskakiwały w celu zmniejszenia poboru prądu) i do złącza stacyjki która da sygnał w poz. zapłon (np styk Xz w.w.). Oczywiście wiadomo bezpieczniki i tym podobne.
Piszcie co sądzicie. Może wspólnie pomyślimy nad takim układem za małe pieniądze.:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
-
-
Taki schemat znalazlem. Tylko, ze wszystkie do tej pory podane schematy uruchamiaja swiatla, po przekreceniu kluczyka, co jest glupie :diabelski_usmiech bo i tak po chwili przekaznik je odlaczy, na czas zapalania silnika.
W obwod gdzie mamy ten +12V z kluczyka trzeba by zamontowac opozniacz i po sprawie. Najprostszyto uklad cewki i kondensatora. Ale ja elektronik nie jestem :twisted:
Komentarz
-
-
Czasem tak, czasem nie Zima swiecisz swieczki dluzej A latem, to mnie to akurat ziebi, bo zapalam plynnym ruchem nie czekajac na nic, bo nie widze takiej potrzeby.
Do tego nie wiem po co mi ten zenon ma tak migac, w sumie tak podlaczone jak teraz to by bylo identycznie jak wlaczone swiatla najpierw, a potem uruchamianie samochodu.
Komentarz
-
-
Ja w OII rozwiązałem to inaczej. Dałem mały przekaźnik 12V którego cewka podpięta jest równolegle do żarówki podświetlającej schowek/popielniczkę a styki podpięte są do przełącznika od zapięcia pasów. Jak zapominam zapalić świateł ( jeżdżę zawsze na światłach ) to na desce pali się lampka niezapiętych pasów, po ruszeniu samochodem, przy ok. 20 km/h pojawia się dodatkowo sygnał dźwiękowy ( nawet gdy pasy są już zapięte ), wtedy ręcznie zapalam światła i po sprawie. Zaletą takiego rozwiązania ( w stosunku do automatu ) jest fakt, że moge przełączyć na światła pozycyjne mając jednocześnie włączony silnik np. stojac w korku, przed przejazdem kolejowym itp. <co zapewnia grzanie w zimie i chłodzenie w lecie >.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Ech te zenony :lol: więc sygnał do rozruchu przekaźnika trzeba podpiąć tam gdzie + lub - pojawia się po rozruchu silnika... hmm idę grzebać w schematach może się do czegoś dokopię.... jakiś przekaźnik lub bezpiecznik.... Panowie łapcie się za schematy i rozpiski bezpieczników...trzeba coś takiego znaleść:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
Moze ktos wie jak to jest rozwiazane technicznie w Oplu?
Opel ma tak, ze przekreca sie zaplon i zapalaja sie same pozycyjne. Mijania uruchamiaja sie dopiero jak wlaczy sie silnik.
Oczywiscie niezaleznie mozna sobie wlaczac i wylaczac przelacznikiem swiatel, ale jesli zostawia sie go zawsze w pozycji "ON", to jest tak jak napisalem.
IMO jest to idealne rozwiazanie. Pytanie tylko czy jest to jakis prosty patent czy jakas zakodowana funkcja komfortu or sth... :?TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSMoze ktos wie jak to jest rozwiazane technicznie w Oplu?
Opel ma tak, ze przekreca sie zaplon i zapalaja sie same pozycyjne. Mijania uruchamiaja sie dopiero jak wlaczy sie silnik.
Oczywiscie niezaleznie mozna sobie wlaczac i wylaczac przelacznikiem swiatel, ale jesli zostawia sie go zawsze w pozycji "ON", to jest tak jak napisalem.
IMO jest to idealne rozwiazanie. Pytanie tylko czy jest to jakis prosty patent czy jakas zakodowana funkcja komfortu or sth... :?
Już wiem jak zrobić żeby po odpaleniu silnika się dopiero oczka zapalały . wpiąć się w czujnik ładowania alternatora. Gaśnie kontrolka akumulatora i przekaźnik rozłącza. wtedy wyjście od bezp. dać na 87a i po sprawie:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
kowal 2002, moglbys podac wiecej szczegolow bo wlasnie o takim czyms myslalem. Nie automat tylko zwykla przypominajkaBouli
Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftMiKruS, Michal, Ty masz cos takiego, IMO ze jak alternator zaczyna ladowac, to dopiero wtedy uruchamiaja sie swiatla mijania. Tak mi sie wydaje.:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
Bouli Mam pomysł na "przypominajkę". Wrzucam go do rozważenia przez forumowicz zajmujacych się modem podświetlenia zegarów. Po krótce mój pomysł sprowadza się do zastąpienia dotychczasowej diody LED sygnalizującej włączenie świateł mijania, dwukolorową diodą LED (np. zielono-czerwoną) z odpowiednim układzikiem sterowania. Po przekręceniu kluczyka symbol włączonych świateł mijania mrugałby na czerwono. Przekręcenie włącznika świateł powodowałoby odłączenie układu sterowania i przejście na normalne podświetlenie symbolu świateł mijania na zielono. Do układu można dodać jakiś mały buzzer, który generowałby sygnał dzwiękowy przypominajacy dodatkowo o koniecznosci włączenia świateł.OCTAVIA 1,9TDI SLX
Komentarz
-
-
ja też mam pomysł za około 6zł (buzzer + 2 bezpieczniki) i prosty do podłączenia bez ingerencji w instalację samochodu.
Układ przypomina dźwiękiem że nie są włączone światła i piszczy do momentu ich włączenia.
A zasada jest prosta buzzer (12V) podłaczamy (przylutowałam bezpośrednio do bezpiecznika do góry) minusem do bezpiecznika świateł postojowych (np. nr.22 lub 23) a plusem do bezpiecznika który ma +12V po załączeniu stacyjki np. 29
jak ktoś jest zaiteresowany dokładniejszym opisem prosze pisać na PW
Umnie układ działał w poprzednił aucie przez 5 lat i teraz działa w mojej Oktavi Tour Plus
Pozdrawiam
roberta
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robertapiszczy do momentu ich włączenia.
A układzik daj wpoście jako JPG jak możesz.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
Komentarz